Landelijke organisatie

Voedselbanken kennen nog geen lange historie in Nederland. Ze zijn ontstaan in de Verenigde Staten en vandaar vond het idee zijn weg via Canada naar Europa. Frankrijk opende de eerste Europese voedselbank in 1984. België volgde in 1986. Pas in 2002 werd de eerste Nederlandse voedselbank geopend. Inmiddels zijn er in 23 Europese landen voedselbanken die zich hebben verenigd in de Europese Federatie van Voedselbanken.
In 2002 werd de eerste voedselbank opgericht. Heftige reacties in Nederland en van de politiek: “Over 4 jaar bestaat de Voedselbank niet meer.”

De huidige vereniging van Nederlandse Voedselbanken bestaat sinds 15 mei 2013. Het is het eindresultaat van het samengaan van de Stichting Nederlandse Voedselbank en de Federatie van Voedselbanken Nederland.
De politieke uitspraak in 2002 wordt gelogenstraft door de cijfers.
Klik hier voor een overzicht van de cijfers in 2022.

Iets over de landelijke opzet
De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, meestal Voedselbanken Nederland genoemd, is de landelijke koepelorganisatie waarbij actueel 173 voedselbanken en tien distributiecentra aangesloten zijn. Voedselbanken Nederland heeft als doel de lokale voedselbanken te ondersteunen bij hun kerntaak.
Ook bij de landelijke vereniging werken uitsluitend vrijwilligers.

10 Regionale distributiecentra.
Voedsel dat we regionaal of landelijk krijgen, wordt via tien regionale distributiecentra (DC’s) verdeeld over de aangesloten voedselbanken.
173 aangesloten voedselbanken
De 173 voedselbanken verspreiden de voedselpakketten via meer dan 500 uitdeelpunten.
Ook de lokale voedselbanken werken alleen met vrijwilligers.
Het Voedselbank Servicecentrum
In Houten is het kantoor van het Voedselbank Servicecentrum (VB-Servicecentrum) gevestigd. Expertteams van vrijwilligers ondersteunen de aangesloten voedselbanken, de DC’s en het bestuur van de landelijke organisatie bij hun dagelijkse werkzaamheden. Zij doen dit zowel vanuit het kantoor in Houten als virtueel, vanuit werkplekken over heel Nederland.